Miért nem beszélget velem többet a párom?

(Forrás: Őrizd a szerelmet)

Jó a kérdés és nagyon gyakori. A „beszélget” szóból érezzük, hogy oda-vissza kommunikációra vágyik az illető.

Egy kapcsolatban teljesen normális, hogy egyikünk jobban, könnyebben fejezi ki magát, míg másikunk kevésbé. Mégis mindenki vágyik az önkifejezésre és az ezzel együtt járó odafigyelésre, akár tudatos, akár tudatalatti ez a motiváció.

Aki tudatosan vágyik rá, azé a „vezető szerep”, annál a kezdeményezés lehetősége.

Mik az elsődleges lépések, hogyan kezdeményezzünk?

1.) Megfogalmazom magamban a beszélgetésre való igényemet. („Vágyom rá, mert jó érzéssel tölt el, mikor megoszthatom magam.”)

2.) Jelzem ezt a párom felé is, valami ilyesmi formában: „Ha tudnád mennyit jelent nekem, mikor egy jót beszélgetünk!” (Semmiképp ne így: „Sosem beszélgetsz velem…”)

3.) Megkérdezem a páromtól, hogy ő is igényli-e. (Tegyük fel, hogy igen. :))

További lépések, melyeket önmagunkban kell tisztázni:

  • Én is meg tudom-e hallgatni a páromat, kíváncsi vagyok-e rá? Bennem is ott kell lennie a nyitottságnak a befogadásra. (Ezt azért ne úgy képzeljük el, hogy míg a társam beszél, én azzal vagyok elfoglalva, hogy vajon elég nyitott vagyok-e, jól csinálom-e?) Ebben a helyzetben a társunk a lényeg, nem pedig mi magunk.
  • Nem csak fülemmel, de szívemmel is meg kell hallgatnom a páromat, mindenféle kommentek, okoskodások és félbeszakítások nélkül. Csak ha rákérdez a véleményünkre, akkor mondjuk el. Az is lehet, hogy egyszerűen csak ki szeretné adni magából a felgyülemlett történéseket, érzéseket.

Remélhetőleg, ha jó mederbe folyik a beszélgetés – azáltal, hogy jó hallgatóság vagyunk – társunk is ráérez az ízére, benne is felébred a kíváncsiság irántunk és már pörög is az oda-vissza kommunikáció. Mivel mindketten jól éreztük magunkat ebben a beszélgetésben, jó esély van rá, hogy a jövőben is részesei lehetünk hasonló élménynek.

Még ha a párunk nem is túl jó beszélő, általunk „elsajátíthatja” eme képességet. Itt nem a tökéletes kommunikáció a lényeg, hanem inkább az, hogy megteremtődjön az arra való igény. Biztos, hogy mindketten csak nyerünk belőle.

Jó kezdeményezést és tartalmas beszélgetéseket  kívánok!