Egy veszélyes válasz

(Forrás: Őrizd a szerelmet)

-Mi bajod Drágám?

-Semmi…

Gondolom sokaknak ismerős ez a gyakran lejátszódó párbeszéd. De mit lehet kezdeni egy ilyen válasszal? Tényleg semmi nem történt, tényleg minden rendben van? Vajon megnyugodhatunk-e egy ilyen válasz esetén?

Nézzük meg, általában hogyan reagálunk:

  • megnyugszunk, mert elhitetjük magunkkal, hogy ha ezt mondja a párunk, akkor biztos úgy is van
  • megnyugszunk, bár érezzük, hogy valami nincs rendben. Most azonban nincs kedvünk és energiánk belemenni a részletekbe. Így csak legyintünk, és egy sóhaj keretében tovább megyünk.
  • nem nyugszunk meg és tovább faggatózunk

A „semmi”, lehet izgalmas, ugyanakkor veszélyes válasz is. Izgalmas, mert kicsit nyomoznunk kell, hogy mit is takar valójában. Veszélyes, mert mögötte sok –sok felgyülemlett régi sérelem is állhat.

Érdemes megnézni milyen gondolatok kísérték a „semmi” választ a válaszadó részéről:

  • „Szomorú vagyok, hiszen olyan sokszor átbeszéltük már, de még mindig nem ért meg. Belefáradtam, hogy újra elmagyarázzam neki…”
  • „Szomorú vagyok, hiszen olyan mélyen megbántott, hogy még nem tartok ott, hogy beszélni tudjak róla…”

Azért legyünk optimisták, hiszen az is megeshet, hogy tényleg nem történt semmi, csak hagymát pucolt a kedvesünk és eleredtek a könnyei.

Bármi is húzódik a „semmi” mögött, amikor társunk már tud beszélni arról, hogy mi is nyomasztja valójában, már félig kint is van a gödörből. Ha már képes szavakba önteni azt, ami bántja, akkor már kezd felülemelkedni a problémán.

Ilyenkor rendkívül fontos, hogy őszinte odafigyelést mutassunk iránta. Hiszen társunk a megértés reményében nyílik meg előttünk. Mikor megnyílik valaki, mindig sokkal sérülékenyebb, mint máskor.

Jusson eszünkbe: „A párom megtisztel azzal, hogy megosztja velem azt, amit belül mélyen érez.” És ez bizony nagy kincs!

Fontos! Jó, ha meg tudjuk érezni, hogy az adott pillanatban mire is lehet szükség. Ha párunk még nem tud megnyílni, ne erőltessük! Később viszont mindenképp tisztázzuk, mi is volt a baj! Legyen kimondva, legyen meghallgatva! A feszültség, a probléma ezáltal tud oldódni és ezáltal tudjuk lerakni a sérelmeket.