Boldogabbak, akik több szemüveget is viselnek

Nem az optikus által felírt szemüvegre gondolok, hanem arra, ami láthatatlan, és amit mindenki visel. Ugyanis alapból a sors mindenkit megajándékozott egy személyre szabott,láthatatlan szemüveggel. Ezen keresztül szemléljük a világot, alkotunk véleményt, vagy ítélünk meg dolgokat, helyzeteket és embereket.De miért célszerű a saját szemüvegünk mellé még többet is feltenni?

Miért látjuk különbözően ugyanazt az adott dolgot?

Azért, mert mindenkinek mások az elvei, a múltbeli megtapasztalásai és ebből fakadóan a jövőbeni elvárásai is. A tapasztalatokhoz fűződő érzések halmaza meghatározza, hogyan látunk dolgokat, hogyan gondolkodunk, és, hogy hogyan reagálunk.

Például a repülőgép az egy repülőgép, légi közlekedési eszköz – se több, se kevesebb. De aki még sosem repült, annak a szemében lehet, hogy egy félelmetes gépszörnyeteg lesz, míg a sokat utazott számára egy unalmas jármű, amihez sok-sok egyhangú, fárasztó utazás emléke fűződik.

Semmi sem objektív, és párkapcsolatunkban sajnos rengeteg vitát generálaz, hogy ragaszkodunk a saját szemüvegünkhöz.

Kinek van igaza?                                                                                         

Maradva az utazás példájánál, tegyük fel, hogy a közös nyaralást tervezzük. Hova menjünk? Mondjuk, hogy én a horvát tengerpartot szeretném, a párom viszont valami egészen mást.

Az én szemüvegem: Fiatalabb koromban több nyarat is az Adriánál töltöttem, kellemes nosztalgia fűz hozzá. Nagyokat úsztam a tengerben a testvéremmel, egész nap csak a parton feküdtünk, fagyiztunk, napoztunk. Ezek az emlékek kellemes érzést keltenek bennem, pozitívan kapcsolódom hozzá.

Az ő szemüvege: A párom is járt párszor a tengernél, de sosem szerette különösebben. Negatív élményei vannak: a sós víz, a tömeg, a kifogott rossz időjárás, a tengeri sün, amibe belelépett – ez mind rátesz arra, hogy a tengeri strandolás az ő szemében egy élvezhetetlen nyűg.

Akkor a tengerhez menjünk nyaralni, vagy ne? Érdekes, hogy hiába ellentétes a véleményünk és a hozzáállásunk, mégis mindkettőnknek lehet igaza. Egyszerre, ugyanarról a dologról.

Ez így rendben is van: lehet más a véleményünk. A gond akkor kezdődik, amikor nem vagyunk hajlandóak elfogadni a másik véleményét, nem tetszik a reakciója, illetve rá akarjuk erőltetni a mi saját véleményünket. Amikor meg akarjuk győzni a másikat, hogy a mi igazunk a valós, mi látjuk jól a dolgokat.

Pozitív kihatásai a „sokszemüveg” viselésének

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak a saját szemüvegünkön keresztül szemlélődjünk. A boldogabb együttéléshez elengedhetetlen egy egészséges kíváncsiság hogy: „Hadd lássam, Te hogyan látod ezt!” Ennek az előnyei:

  1. A társam örül és értékeli, hogy érdekel az ő világa, és hogy szeretném őt jobban megismerni.
  2. Képes leszek több szemszögből rálátni dolgokra, könnyebben tudok kompromisszumot kötni.
  3. Ahelyett, hogy arról vitáznánk, kinek a meglátása jogosabb, a törekvésen lesz a hangsúly, hogy jobban megértsük a másik gondolatait, érzéseit.
  4. Sőt, ha a társunk megértést tapasztal, könnyebben enged. Így enyhül a feszültség, eltűnik a vita és marad a béke.

Így sokkal könnyebb lesz megérteni a másik igazságát, ezáltal pedig zöldágra vergődni egy-egy konfliktus vagy döntés esetén. Izgalmas játék ez, megpróbálni belehelyezkedni a másik helyzetébe. Cseréljünk néha szemüveget a párunkkal!