Annyi a jó tanács, mint égen a csillag

(Forrás: Őrizd a szerelmet)

Sok okos könyvet olvasunk, sok bölcs tanácsot meghallgatunk, mégsem mindig sikerül őket alkalmaznunk. Mi az, amin elcsúsznak a dolgok? Vagy ez így természetes? De akkor miért vágyunk a bölcs tanácsokra, ha a sikeres megvalósítás elmarad?

Először nézzük meg magát a folyamatot, hét lépésben összefoglalva:

  1. Felismerjük, hogy valamit nem jól teszünk. Keressük az okokat és a megoldást.
  2. Elolvasunk hasznos könyveket, meghallgatunk frappáns tanácsokat.
  3. Tudatos szintre kerülnek a lehetőségek.
  4. Szembe jön az a szituáció, amelyben helytelenül cselekedtünk. Kezdünk sodródni az árral. Közben fénysebességgel felvillan az agyunkban az olvasottakból megtanult irányelv, hogy hogyan is kéne. De sajnos az érzéseink magukkal ragadnak, az esemény bekebelez. Csalódottak vagyunk, hiszen már tudjuk, mit kéne tennünk, de mégsem megy.
  5. Szembe jön újra ugyanaz a helyzet. Kezdünk sodródni, majd fénysebességgel felvillan a megoldás… stb. A lépések megegyeznek a 3. pontban leírtakkal.
  6. Végre a 23. esetnél sikerül a jó tanács szerint eljárnunk. Nagy az örömünk.
  7. Majd a 24. alkalommal újra kontroll nélkül sodródunk az árral.

Kedves olvasó, ugye Ön is érzi, hogy ez ellen nem érdemes hadakozni, érzéseinket képtelenség mindig kontroll alatt tartanunk.

De akkor miért vágyunk mégis a bölcsességekre?

Azért, mert így tudatos szintre kerülnek a lehetőségek. Általuk megerősítést kapunk. Így előbb-utóbb elérjük a vágyott célt és egyszer csak elkezd az új forgatókönyv működni.

Engedjék meg, hogy én is hozzájáruljak a tanácsok listájához: Ne bántsuk magunkat, ha nem sikerült a könyvben olvasottak szerint cselekedni! Haladjunk a magunk tempójában, melybe „fentek és lentek” beleférnek.

Befejezésül egy ideillő idézet: „Hiába bölcs az ember, ha nem hallgat magára.” (Feleki László)