„A házasság szerelem. A szerelem vak. A házasság vakoknak való intézmény.” (Liane Moriarty)

(Forrás: Őrizd a szerelmet)

Tényleg így lenne? Nézzük meg mi ebben az igazság, és mi nem!

Kezdetben:

Szerelmesek leszünk, elvakít a tömény rózsaszín köd, úgy döntünk „holtomiglan, holtodiglan”.

Ezt követve:

Kezdődnek a hétköznapok, beindul a mókuskerék, munkahelyen és otthon egyaránt, (háztartás, gyerekek). Olyan feladatok jönnek szembe, melyekkel azelőtt sosem találkoztunk.

Mi persze álljuk a sarat, játsszuk az élet által ránk osztott szerepeket (férj, apa, főnök, /feleség, anya, szomszéd stb.). Napról napra komolyabban vesszük azokat. (Sőt, olykor túl komolyan). Vakon tesszük, amit bizonyos élethelyzetek megkívánnak. Nem kérdőjelezzük meg a dolgokat, nincs időnk a miértekre, hiszen előttünk tornyosul a sok elvégzendő, a sok megoldandó feladat.

Végül:

Ráeszmélünk, hogy jó volna végre kicsit megállni és körülnézni. Jó volna lelépni a színpadról és szerepmentesen átgondolni ezt-azt, kicsit elmélkedni, érezni és átélni, időt engedni a dolgok folyásának. Ha épp nem akarunk megfelelni mindenkinek, akkor elkezdhetünk nem csak látni és hallani, hanem meglátni és meghallani másokat és önmagunkat. Felfedezhetünk új dolgokat, vagy észre vehetünk új összefüggéseket a kapcsolatunkban. Elkezdhetünk végre tudatos szemüvegen át nézelődni, és tudatosan cselekedni.

Elkezdhetünk tenni azért, hogy komfortosan érezzük magunkat a társunkkal, aki szintén megérdemli, hogy felébresszük a „vakságból”. Így együtt még jobban érezhetjük magunkat a mi közös világunkban.

Tehát:

Minden párkapcsolatban, házasságban lehetnek vak korszakok, de minden vakság után történik valami, ami segít, hogy szemünk kinyíljon.  Ezáltal megláthatjuk azt, amit addig nem. Már más aspektusból is tudjuk nézni az eseményeket. Meglátjuk a vak korszak hibáit, s ha már látjuk, jöhet a munka: tenni azért, hogy ne legyünk többé vakok…

Én így változtatnám meg a fönti idézetet: „A házasság szerelem. A szerelem vak. A házasság felébreszt a vakságból, de a szerelem maradhat….”